Velkommen til en spasertur med historie og kultur!


 

Området som kalles Utstein ligger like nord for Stavanger i Rogaland. Utstein benyttes som en betegnelse på øyene  Mosterøy, Klosterøy og Fjøløy. En kort kjøretur fra Stavanger tar deg ut til øyenes bølgende og beroligende grønne natur. Her kan du nå delta i en spennende QR-vandring langs de populære turstiene våre.

 


Med en mobiltelefon med QR-skanner, kan du oppleve spennende lytteopplevelser, bildesider, tekstinformasjon og video - alt basert rundt temaet «Fra viking til pilegrim» via små QR-plakater ved turstiene.


Vikinger og pilegrimer
Området her har en unik historie som handler om pilegrimer på vei mot hellige mål. Målet var og er Nidaros, selv om det fantes mange delmål underveis. De aller første pilegrimene passerte kystleia vår mens skrekken fra vikingtiden ennå var husket av mennesker lenger sør..


Etter at Vikingkongen Olav den hellige ble drept i slaget på Stiklestad i år 1030, ble han helgenforklart. Utrolige beretninger og myter spredte seg om Ham over vårt land og snart over hele det nordlige Europa. Folk kom fra fjernt og nært for å komme nær den hellige kongens grav.


Utstein koster
Utstein kloster ble et naturlig stoppested for pilegrimene den gang, slik det også er for dagens pilegrimer. Der klosteret ligger hadde vikingkongen Harald Hårfagre en kongsgård han likte å tilbringe tid på. Kong Magnus Lagabøte bygde klosteret på tuftene av kongsgården.


Dette og mye mer kan kanskje berike, forundre og inspirere - men først og fremst underholde deg mens du vandrer i vakker sjønær natur.


Fortid skaper framtid 
Med din mobiltelefon kan du lytte til beretninger som sammen fletter en rød tråd i historiene fra de første bosettingene langs kysten til vikingenes tid og fram til i dag. Hovedtemaet forsøker å knytte sammen fibre fra naturens reise, folkevandringene, de ulike kulturstrømmenes reise, vikingenes reise og pilegrimenes reise i tidligere tider, som en arv i kan lære fra i dag. Vi mennesker er på et vis pilegrimer på livets reise.

Pilegrimen er altså hovedpersonen i de fleste fortellingene på QR-vandringen og vi håper at din egen lille reise fra skilt til skilt vil gi deg inspirasjon til å være pilegrim på en kortreist vandring eller på ytre og indre reiser i et større perspektiv.

Innholdet på skiltene er under utvikling. Mer innhold kommer utover i sommer og høst.


Vi har også laget en egen nettside for prosjektet: www.qr-pilegrim.no.

På denne nettsiden vil vi legge ut mer informasjon både om prosjektet og annen nyttig informasjon fra området, slik som overnattingstilbud, aktiviteter og turområder. Dette komer til høsten, men vi vil her anbefale deg å besøke www.visitutstein.no for mer områdeinformasjon. 

 

PS: Vi setter pris på alle tilbakemeldinger og erfaringer dere får med å benytte tilbudet. Send gjerne respons på e-post til utteinpilegrimsgard@kyrkja.no 

Tilbake


Del denne artikkelen på e-post